Thursday, January 28, 2010

Santai & SENTAL

Cerpen berjudul

EMBIKKKKKKKKKKKK!
oleh
RAMLI ABDUL HALIM

SUDAH
empat bilion empat ratus empat puluh empat juta empat ratus empat puluh empat ribu empat ratus empat tempat dijajat, sampai peluh tidak pernah sejat, berlecer sampai ke keting, tetapi belum ada yang sudi membeli apa yang dijual, yang dikandar sampai bongkok belakang-belakang dan sengal belikat-belikat, pinggang pun rasa tak berapa sedap.

Pongoh tidak berkiranya gagal dikawal.

Mukanya mer
ah-meran, setiap orang yang terserempak dengannya yang bersikap seolah-olah tidak pernah kenal dengannya terasa mahu dijerkah, dimaki dan diseranah, disumpah jilak cok baham tanah.

Tapi entah bala dan entah jentaka mana, bila saja rasa nak marah dan menjerkah pada orang yang nak dimarahi dan dijerkahinya, dia akan mengembik macam kambing neruk, embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Ada yang kata dia kena sumpahan kambing, dia kena musibah dan kifarah kerana hasrat mulia seorang ushawan mahu majukan ternakan itu, dicantas untuk meraih kejayaan mudah.

"Kambing bukan macam balak. Kambing adalah haiwan bertuah kerana pernah menjadi haiwan yang diternak oleh Rasulullah s.a.w. Menjadi gembala kambing adalah antara pekerjaan Rasulullah s.a.w. selain dari berniaga" dia teringat keluhan seorang usahawan yang dicantas, yang terpaksa akur kepada kehilangan hak terhadap perusahaan ternakan kambing yang dirintisnya.

"Kalau buat tak betul dengan kambing, kalau guna pitih tak berapa comel ternak kambing, kalau aniaya orang yang usahakan ternakan kambing, mu akan lebih cepat kena bala berbanding dengan seleweng kawasan balak" tokok usahawan itu penuh dengan nada hampa dan kecewa.

Macam mana pun dia hanya ketawa terbahak-bahak mendengar keluhan kecewa orang yang berjaya dihampa dan dikecewakannya. Memang itu pun yang diharapkan, supaya orang yang dikecewakan frust menunggeng dan teguling bating, embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Baginya menghampa, mengecewakan dan membuatkan orang lain gagal bagi menjadi seorang yang berjaya adalah merupakan suatu kejayaan yang kena diketawakan, kena dibanggakan dan diraikan dengan meriah.

Tidak ada kejayaan hakiki kalau orang lain juga berjaya, malah tidak akan ada apa hebat, istimewa dan lebihnya kalau dalam dia menikmati kejayaan, orang lain juga berjaya dan bergembira dengan kejayaan yang diraih. Itu prinsipnya yang menjadi darah dan nanah hidupnya.

Power, kedudukan dan pengaruhnya menjadikan dia sentiasa menang dalam setiap apa yang dia mahu menang dan dia yakin dia akan terus menang.

Demi kerana power, kerana kedudukan kukuh dan pengaruhnya, dia rela kehilangan sahabat, dia rela berpaling belakang, tunggeng punggung bulat dan lepas kentut ikan perkasam kalau segala rangka dan kerangka bagi menambah power dan mengukuhkan kedudukan dan pengaruhnya disekat dan digugat.

Tidak ada siapa yang layak menegur, menasihat, memberi pandangan dan memperingatkannya dalam apa juga perkara, kecuali think-tank yang telah dilantik khas untuk ‘yes’kan segala apa yang dimahukannya, tidak boleh kata no.

Mana-mana yang berani kata no, alamat periuk nasi orang yang nokan apa yang dimahukannya akan penuh dengan pasir, malah tidak mustahil akan penuh dengan taik yang sudah pun berulat nyunyak-nyuyak.

"Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!"

Dia mengembik lagi bila sampai ke tempat yang ke empat bilion empat ratus empat puluh empat juta empat ratus empat puluh empat ribu empat ratus empat puluh empat tempat, belum ada yang mahu beli barang yang dikandar dan dijualnya.

"Taik! Taik! Taik!. Embikkkkkkkkk! Embikkkkkkkk! Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!"
"Apanya yang dijual?" tanya seorang yang berselisih dengannya.
"Taik"
"Aku tanya molek ni"
"Ana jawab pun molek"
"Apa yang dijual, yang dikandar?"
"Taik"
"Ulang sekali lagi. Tak berapa cerat"
"Ana kandar dan jual taik"
"Gila! Mu ni gila! Tuiiiii! Majal aku hari ni. Pagi-pagi dan terparak orang gila, tuiiii!"
"Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!"

Marahnya bukan main bila orang yang jauh lebih lekeh, yang antara dia dengan orang yang mahu dimarahinya itu berbeza macam langit dengan bumi dari segi status, menganggap dia gila, malah sampai meludah tanda menghina.

Hasil saman dua blogger yang tidak hirau-jubur-taik dengan apa yang dimahukan dah dapat lebih dua bilion.

Dengan pitih yang begitu sakan, dia patut dimuliakan, bukannya dihina.

Kandar dan jual taik bukan soal dia tak ada duit, bukan boktan takdok pitih, baginya pitih tak habis nak tankedaroh dah.

Dia sendiri pun kadang-kadang tak berapa tahu-mana bakpo dia mesti kandar dan jual taik, taik kambing sebenarnya, sedangkan dia banyak pitih, ada power, ada kedudukan dan ada pengaruh, dia dari jenis gonye tak berkocak, tolak tak rebah dah.

Cuma seingatnya, bila projek ternakan kambing yang dijadikan hakmiliknya secara tidak betul gagal dan gok pun terpaksa dijual, tiba-tiba dia jadi tukang kandar dan jual taik kambing.

"Taik, kambing! Taik, kambing!. Seghial jah secupak. Toksir beli secupak beli segantang, toksir segantang beli semua sekandaran" dia cuba tiru gaya juruacara pada majlis ceramah dalam memungut derma, kononnya kalau tak mahu derma RM1, dermalah RM10, kalau tak bawa duit, derma jam, cincing, gelang, rantai dan apa-apa sahaja yang berharga, semua diterima asalkan jangan bubuh anak batu atau hampas budu. Kalau nak derma geran tanah beratus hektar pun tak apa.

Walapun sudah empat bilion empat ratus empat puluh empat juta empat ratus empat puluh empat ribu empat ratus empat puluh empat tempat dijajat, tak ada siapa pun yang nampak pelahap nak beli taik kambing yang dikandar dan dijualnya.

Sebaliknya ada yang pandangnya semacam, ada yang memandangnnya dengan jijik dan ada yang kelihnya dengan penuh kebimbangan kerana dianggap dia gila, menjadikan dia naik marah dan mahu jerkah.

Tapi dia sendiri pelik, asal saja rasa marah dan mahu jerkah orang yang mahu dimarahinya, dia akan mengembik, lagaknya macam fotostat fe’el perangai kambing neruk, salin tak tumpah, betul macam tetak dengan golok.

Apakah dia dah kena sumpahan kambing? Untuk mencari jawapannya, dia akan tanya sendiri pada setiap ekor kambing yang dijumpai.

Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Ekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

13 comments:

Anonymous said...

mbekkkkkkkkkkkkk
mbekkkkkkkkkkkkk

meli jadi kambing pulak
abih kederat dah...
tu lah...
ngaku penulis bebas
tapi otak bawah tempurung
dah nak bebas gak
buanglah purung palo tuh...

ore bidas nak marah.....

Anonymous said...

tu komen anon 4.07am...
Jange la tiru komen macam ni...bodo dok ohh, tak nmpk ilmiah...dia tak pehe gapo-gapo tu hok meli tulis...! Kalu kita bodo lebih baik tak soh komen kat sini la...! kat sini org cari sesuatu yg ilmiah...

Anonymous said...

Bagi yang memahami tentu akan merasa seperti terkena atas batang hidung...cerpeb abe li kali ini.. disebalik yang disuratkan ada tersirat buah kilah yang ingin diperkatakan...

Telipot Boy said...

Meli kapak Jangak kaki meracau !

rujuk: stepfowardmardhitillah.worpress.com milik Haji Hadzylan Haji Hasim, posting 18 May 2009

john said...

Ambo ado cerpen jugo! untuk joots and the geng..

Dalam sebuah kampung, ada sepasang kawan yang agak karib. Sorang nama Poji dan sorang lagi nama Isa. Dua-dua orang nie masih lagi tak bekerja, asyik lepak kedai kopi janda milah main dam haji berpapan-papan.

Mereka ini adalah penyokong tegar parti UMNO memandangkan kedua-duanya bercita-cita menjadi 'juara rakyat'. Bagi Poji dan Isa, tiadalah parti lain yang boleh membimbing Malaysia ini ke jalan yang benar.

Pada sebelah malamnya, seperti biasa mereka merayap-rayap untuk mencari rezeki terpijak. Mereka menuju ke rumah Pak Husin yang kini berada di Kuala Lumpur melawat anak cucunya di sana.

Sampai di depan reban belakang rumah Pak Husin, Isa bersuara...

"Jie, sungguh ko demo royak nie... lampu rumoh pok husin kocak dok nyala tuh..."

"dok soh runsing la, takdok oghre lahh rumoh dio nie.. pok husin kocak lepah doh di KL nue... huk aloh" Poji memberi jaminan kepada Isa...

Mereka pun mulakan kerja, mencuri ayam Pak Husin... Setelah dapat sorang seekor mereka pun pulang sambil menyanyikan lagu "hoi hoi ya hoi"...

Esoknya, ketika Isa sedang mengasah parang untuk sembelih ayam yang dicuri, Poji menyapa Isa...

"demo nok wat gapo pare tu...?"

"nok sembelih aye lah..."

"bakpe mu nok sembelih behngong? buke ke aye tu hok kita curi? pulah jo lah pale aye tu... demo sembelih pun hare jugak".....

Isa garuk kepala...

Rancangan jahat dua sahabat karib ini diteruskan lagi. Kali ini kelaku mereka lebih berani, memecah masuk rumah Pak Husin.

Sampai dalam rumah, mereka curi apa sahaja yang senang di bawa asal boleh dijual kerana tiada barang kemas yang dijumpai.

Isa terlihat senaskah Al-Quran yang begitu cantik dijadikan hiasan di atas meja yang teletak di tepi dinding.

"Hok nie kalu jual buleh pitih nie"... Isa kemudian mencari sesuatu untuk dibuat alas...

"demo carik gapo nie?" Poji bertanya kerana heran melihat Isa yang mundar mandir.

"Kawe cari kain nok buat lapik"

"nok buat lapik gapo behngong?"

"kawe nok curi Quran yang cantik molek nie, tapi kawe takdok air sembahye, sebab tu kawe nok carik lapik nok angkat Quran nie..."

Poji pulak yang garu kepala...


KESIMPULAN - PERSOALAN : Kenapa kepala babi yang diletakkan dalam halaman Masjid Taman Datuk Harun itu dibungkus dengan plastik? Malas nak samak tangan yang memegang/membawa?

Aku rasa payah jugak orang cina nak masuk Masjid tu, biar waktu malam atau waktu pagi buta pun...

p/s: sumber edyesdotcom

Anonymous said...

anon 4:45

pade bui komen gini jah...buke tak tahu cerpen meli. ore tak nagji jah tak reti nya.

buleh ambil ilmiah gapo gak dari blog meli...
kecek srupo ore iseng adalah.

(Baru ku tahu dari mana asal usul mu. Patut lah dok marah sangat ko nik aziz: LALANG CARI MAKAN)

Anonymous said...

ehhh... ehhh... kuat bena meli tutuh kambie sapa ttebiiiiiiiiik???? smakin meloya bahasa tulise meli loo ni.... sora meli kambie ttebik--
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Ekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

joostspring said...

john..

guano cerito nik ajis n the geng male, gapo kesimpulan dari perhimpunan tu???

mu ni gak john..abis benda nak kutip amik salah ko org umno...parok2, ciri2 org terdesak lagu ni,bare xdok modal..hahahahaha.

aku nak tgk lama mana azmin ali tu amk mase nak dedahkan nama hok dia oyt org umno terlibat tu...jgn duk berkecek jah pandai.

john,
kalu anak demo kena rogol esok2,jgn duk salah ko org lain pulak deh kalu xleh bwk 4 org saksi muga puak demo nak guna qazaf jah..qarinah xse amik pakai..hohohoho

bila org oyt puak2 mu permainkan agama mu xse caya...

Omar Hashim said...

Telipot Boy said...

Meli kapak Jangak kaki meracau !

rujuk: stepfowardmardhitillah.worpress.com milik Haji Hadzylan Haji Hasim, posting 18 May 2009

January 28, 2010 5:56 AM

BLOGGER NI HEBAT MANO SANGAT? DIA MAROH MELI PASAL MELI TARIK BALIK PERMI MINGGUAN WASILAH DARI HASRAT TINTA SDN BHD, DIA KEHILANGAN KERJA. BUAT BUKU PUN BUKANNYA LAKU, IJAZAH PUN LAK LAKU GADAI, NAK KERJA DENGAN KERAJAAN NEGERI PUN TAK LAYAK.

Meksom Fe'in said...

Anonymous said...

anon 4:45

pade bui komen gini jah...buke tak tahu cerpen meli. ore tak nagji jah tak reti nya.

buleh ambil ilmiah gapo gak dari blog meli...
kecek srupo ore iseng adalah.

(Baru ku tahu dari mana asal usul mu. Patut lah dok marah sangat ko nik aziz: LALANG CARI MAKAN).

HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM. MELI TULIS GGAPO PUN BUAT ORAMNG PAS JADI GILA BABI. HASIL KRETAIF PUN DILIHAT MACAM PISAU MENGHIRIS, TULIS MELI BIAR PUAK-PUAK KENA NASUK WAD GILA HABIS.

Embikkkkkkkkkkkkkk, king, king said...

Anonymous said...

ehhh... ehhh... kuat bena meli tutuh kambie sapa ttebiiiiiiiiik???? smakin meloya bahasa tulise meli loo ni.... sora meli kambie ttebik--
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Ekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!
Embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

KALU DOH SAMPAI LOYA JANGAN BACO, MELI TOK SUROH DEMO BACO. BACO BLOG NIK AJIS, HUSE, NIK AMALIMA, NIK ABDUH, CIKGU NURI DAN LAIN-LAIN, DEMO TU TULIS GUNA BAHASO SYURGO BELAKO.

AKU TUNGGU CERPEN TERBARU MELI.

embikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

john said...

to joots and the geng...

lu tengok..then...LU PIKIR LA SENDIRIIII...

PENERANGAN STOPA 5000 ORE BYK TUHH...
PENERANGAN PAS DISTADIUM.....PRICELESSS......THINK ABOUT IT.....

ONLY MORON CAN BE MORONISED....CHIOW!

joostspring said...

john..

lpas 2 demo igt dgn org ramai mari tu kira menang la pas PRU13 nanti..naifnya otak demo john..

demo xtakut ko kuli buat u-turn 360 darjah..kuli tu org umno dan menurut org2 pas org2 umno ni lebih jahat dari org yahudi..

igt tu john...sebulan jah brehim ali we tempoh ko puak2 pas suruh saman kerajaan malaysia pasal minyak ni..kalau tak dia sendri yg akan saman mewakili rakyat kelate..baru kita tahu sapa yg nak tegakkan benang yg basah..