Tuesday, November 2, 2010

SUMPAH SEORANG MELI

Melilau said...
Semasa kerja dgn Kerajaan PAS Kelantan, Meli minta balak tak dapat. Itu sebab selepas berhenti dia jadi Gila UMNO. Masa berkerja dulu kalau disuruh, bontot Nik Aziz & Husam pun dia jilat.Bangsa penulis macam Meli ni memang dia rasa dia saja betul.
November 1, 2010 7:35 PM --- petikan persepsi liar dari pengunjung blog Melikapakjangak.blogspot.com

WAHAI SEKALIAN JIWA YANG TENANG DAN BERCELARU, SAMA ADA MAKHLUK DI LANGIT ATAU DI BUMI, SAMA ADA MAKHLUK NAMPAK KELIH ATAU YANG TIDAK NAMPAK KELIH, KETAHUILAH BAHAWA SEPANJANG HIDUPKU YANG PAPA DAN KINI MASIH PAPA, TIDAK PERNAH TERLINTAS NIAT, APATAH MEMOHON KAWASAN BALAK ATAU APA-APA FAEDAH DAN KEPERLUAN DARI KERAJAAN PAS ATAU DARI UMNO ATAU DARI MANA-MANA INDIVIDU DARI KEDUA-DUA BUAH PARTI. DIRI INI BERKECUALI DALAM BERPARTI POLITIK DAN LEBIH KEPADA PENGAMAL MEDIA YANG MEMERLUKAN BEBAS DAN BERKECUALI DALAM BERPARTI POLITIK.

BEKERJA DENGAN KERAJAAN PAS SELAMA 8 TAHUN PUN BUKAN ATAS KEHENDAK DAN PERMINTAAN DIRI YANG PAPA INI, TETAPI DIPELAWA DAN DIPUJUK DAN PERKHIDMATAN PUN DIMINTA ATAS NAMA PERKHIDMATAN KEBAJIKAN, BUKAN ATAS NAMA PROFESIONALISME DIRI INI SEBAGAI PENGAMAL MEDIA, TERMASUK DALAM BENTUK IMUBAHAN YANG PATUT DIRI INI TERIMA. BINASALAH DIRI INI KALAU PERNAH DAPAT BALAK WALAUPUN HANYA SEBESAR TAHI MATA KUMAN ATAU APA-APA FAEDAH DIRI KERANA DIRI INI MENAGIH.

YANG PASTI SEPANJANG PERMIT MINGGUAN WASILAH DISEWA OLEH SYARIKAT YANG DINAUNGI HAJI HUSAM MUSA, ITU PUN BUKAN DIRI INI YANG TAWARKAN TETAPI ENDE-ENDE HUSAM YANG MINTA MAHU TERBITKANNYA, DIRI INI TELAH MEWAKAFKAN RM500 DARI SEWA PERMIT BERKENAAN SETIAP BULAN UNTUK TABUNG PAS KELANTAN. ENTAH SAMPAI KE TIDAK KE SASARAN, TIDAK DAPAT DIPASTIKAN. PEWAKAFAN ITU DIBUAT SECARA LISAN KEPADA ENDE HUSAM.

BINI DIRI INI DILANTIK SEBAGAI PENGHULU PUN, DIRI INI TIDAK PERNAH CAMPUR ATAU MEMPENGARUHI, APATAH MELOBI MANA-MANA PIHAK SUPAYA BINI DIRI INI DIBERI JAWATAN DALAM PARTI ATAU KERAJAAN. BINI DIRI INI DILANTIK ADALAH ATAS PILIHAN PIHAK PARTI KERANA KEBOLEHAN DAN KHIDMATNYA KEPADA PARTI SETELAH DIRI INI MEWAKAFKANNYA UNTUK PARTI. DIA MENYERTAI PAS SETELAH PARTI MELAYU SEMANGAT 46 YANG MERUPAKAN PARTI ASALNYA PUN ATAS PILIHANNYA SENDIRI, TANPA DIRI INI PUJUK ATAU PENGAUUHINYA.

SEBARANG TUDUHAN, TOHMAHAN, PERSEPSI BAHAWA DIRI INI KECEWA KERANA GAGAL DAPAT KAWASAN BALAK YANG DIPOHON ATAU BERDENDAM KERANA KONTRAK PERKHIDMATAN TIDAK DISAMBUNG ADALAH TUDUHAN LIAR, KARUT DAN BERSIFAT MENGHINA DIRI INI YANG HIDUP BEPRINSIP. MENEGUR PAS DAN KERAJAAN YANG DIRASAKAN PATUT TELAH DILAKUKAN SEMASA MASIH BEKERJA DENGAN KERAJAAN PAS LAGI.

FITNAH, ANDAIAN LIAR, TOHMAHAN DAN PERSEPSI JAHAT TURUT DILEMPARKAN KE ATAS DIRI INI KONONNYA MENCURI PERMIT MINGGUAN WASILAH DAN MENJUALNYA KEPADA UMNO PADA JUMLAH RM4 JUTA. APAKAH MENARIK BALIK HAK SENDIRI ITU MENCURI NAMANYA. SEDANGKAN DIRI INI TERPAKSA BERTINDAK MENARIK BALIK PERMIT BERKENAAN SETELAH SEMBILAN SURAT PERINGATAN DAN AMARAN DITERIMA DARI KEMENTERIAN DALAM NEGERI (KDN) KERANA DITERBITKAN SAECARA MELANGGAR MOCK-UP ASAL PERMOHONAN PERMIT. BILA DITEGUR PIHAK PENGURUSAN TUNJUK EGO, SEOLAH-OLAH KDN DAN DIRI INI SEBAGAI PEMILIK PERMIT TIDAK BOLEH BUAT APA-APA.

FAEDAH APA UMNO MEMBERI DIRI INI RM4 JUTA KERANA ORANG UMNO, TERUTAMA UMNO KELANTAN TAHU BAHAWA SEBELUM BEKERJA DENGAN KERAJAAN PAS KELANTAN, DIRI INI BANYAK MEMBUAT SERANGAN TERHADAP UMNO DAN BANYAK MNJULANG PAS. SELEPAS MASUK DALAM KERAJAAN PAS, BARU DIRI INI TIBAI PAS. MENGAPA? HANYA ORANG YANG MATANG DAN MENDALAM ILMU POLITIKNYA AKAN DAPAT MEMBERI JAWAPANNYA. KALAU DIRI INI TIDAK TARIK BALIK PERMIT MINGGUAN WASILAH, BANYAK BALA DAN PETAKA YANG AKAN MENIMPA, MALAH PELUANG UNTUK TERUS MEMILIKI PERMIT PENERBITAN AKHBAR DAN MAJALAH TERBANTUT.

PADAH DAN KESANNYA KERANA EGO PIHAK PENGURUSAN YANG MENERBITKAN MINGGUAN WASILAH DIBAYANGI HUSAM. SEHINGGA SEKARANG PUN DIRI INI BERDEPAN DENGAN MASALAH REKOD CEMAR DENGAN KDN DAN DUA PERMIT AKHBAR MINGGUAN DIRI YANG DIPOHON PENYAMBUNGAN PERMITNYA DITOLAK OLEH KDN. PADAHNYA OPERASI SYARIKAT TERPAKSA DITAMATKAN, APABILA ADA ORANG PAS YANG TURUT MENJADI ORGAN PERJALANAN PAS TELAH TIDAK MEMBAYAR SEJUMLAH WANG KEPADA DIRI INI SEBAGAI HARGA KEPADA PERTUKARAN NAMA PEMILIK PERMIT MINGGUAN WASILAH, AKHBAR YANG PALING DISAYANG TETAPI DIKORBANKAN SEMATA-MATA KERANA MAHUKAN PAS ADA SALURAN BERSUARA DAN TIDAK HANYA BERGANTUNG KEPADA AKHBAR LIDAH RESMINYA SAHAJA.

ATAS FAKTOR-FAKTOR ITULAH ANTARANYA YANG DIRI INI NAMPAK DALAM PAS KINI BANYAK TERDAPAT KEMUNGKARAN YANG KALAU TIDAK DITEGUR DAN DISEDARKAN MELALUI TULISAN (KERANA DIRI INI PENULIS DAN BUKAN ORANG PARTI) SUPAYA ADA USAHA-USAHA UNTUK MENSUCIKAN PARTI DARI APA JUA BENTUK KEMUNGKARAN AGAR TIDAK AKAN DIMURKAI ALLAH DAN DIKIFARAHKAN-NYA PARTI YANG MENDABIK DADA PERJUANGANNYA ADALAH BERTERASKAN ISLAM. MENEGUR BAGI DIRI INI ADALAH TUNTUTAN FARDU KIFAYAH, KALAU TIDAK ADA SIAPA YANG MENEGUR, SELURUH JAMAAH AKAN BERDOSA.

TGA SENDIRI KENA DITEGUR KERANA BELIAU BUKAN MALAIKAT DAN TGA TIDAK TERKECUALI DARI MELAKUKAN SALAH DAN SILAP. SESIAPA PUN, TERMASUK DIRI INI TIDAK AKAN TAHU DAN TIDAK AKAN SEDAR MELAKUKAN KESILAPAN. JUSTERU ITU SETIAP ORANG MEMERLUKAN PIHAK LAIN MEMBUAT TEGURAN BERDASARKAN KEPADA SARANAN ALLAH MELALUI SURAH AL-ASYR. SAMA SEBAGAI MANA KITA MAHU MELIHAT WAJAH KITA, KITA PERLUKAN CERMIN. PENEGUR DAN PENGKRITIK ADALAH IBARAT CERMIN.

SEMUGA DENGAN PENJELASAN INI, HEDAKNYASELEPAS INI TIDAK AKAN TIMBUL LAGI SEBARANG TUDUHAN, TOHMAHAN, PERSEPSI, ANDAIAN LIAR KE ATAS DIRI INI YANG TIDAK AKAN TANGISI KEPAPAAN DIRI DENGAN SENTIASA REDA DENGAN KETENTUANNYA. KEPADA YANG MEMBUAT TUDUHAN, TOHMAHAN, PERSEPSI, ANDAIAN LIAR KE ATAS DIRI INI KERANA TIDAK TAHU HAKIKAT DAN NATIJAH SEBENAR, DIRI INI MAAFKAN. SELEBIHNYA MOHONLAH KEAMPUNAN DARI ALLAH KERANA PINTU TAUBAT SENTIASA TERBUKA SEBELUM NYAWA BERADA DI HALKUM. DIRI INI PUN CIPTAAN ALLAH YANG PASTI ADA FAEAH DAN MENFAAT KENAPA DIRI INI DICIPTA DENGAN SIKAP DAN PERLAKUAN YANG MENJADI MILIK DIRI INI DENGAN IZIN-NYA.

17 comments:

kakiku@picituratjadibesi said...

meli .....
sumpah apa ada pada seorang meli? ...
mungkin
sumpah nak mati bersama UMNO ....
mungkin ...
nak lihat pas terkubur ...
mugkin ....
nak lihat UMNO memerintah dunia ...
mungkin ...
nak berjumpa dgn rosmah mansur ...
mungkin ...
nak tengking TGNA seperti ust nor,
mungkin ...
nak kembali jadi kaya raya ...
mungkin ...
nak cium tangan Najib Razak ...
mungkin ...
nak ajak kakiku minum di medan ilmu pada pagi jumaat ini.

Anonymous said...

kalu demo nak ngutuk meli gak..xpayhla baca blog meli..gila baco harakah daily...blog mso ko..blog hok mano sokong pas tu...baso bengong

Anonymous said...

kalu tak sir ore kutuk kita jange dok sedap kutuk ore, meli ooi...

Tak payahlah suka sangat bersumpah2, meli ooi.. macam perangai budak2 dan serupa feel puak2 UMNO, sikit2 bersumpah, sikit2 bersumpah, nak tunjuk dia ni baik sangat la tu .. nanti dimakan sumpah! ..hhehehehe..

kakiku said...

Kuang kuang kuang!
meli ....
salah jangka silap ramalan,
ikan yang kawe sangka,
batu yang timbul,
ingatkan sumpah seorang pahlawan,
ingatkan sumpah Hitler,
ingatkan sumpah Hang Jebat,
ingatkan akan bergetar Bukit Panau,
ingatkan berombak air di sungai,
ingatkan akan runtuh KB Mall,
kawe menanti sumpah seorang meli,
keh keh keh!
rupa-rupanya sumpah bela diri,
rupa-rupanya sumpah memurni hati,
rupa-rupanya sumpah sakit hati,

meli ...
Janganlah ambil hati,
bukankah demo ini Hang Jebat,
bukankah demo ini Umar al-Khatab,
bukankah pena demo adalah senjata,
bukankah tulisan demo mahal harga,
bukankah dada demo sedia dipanah,
bukankah hati demo hati para wali,

meli ...
Jangan dilayan ...
panahan yang dihala,
tikaman yang menusuk,
simbahan yang beracun,
tamparan yang merah,

fokus kpd sasaran ...
berlari menuju matlamat ..
terbang ke objektif,
bertiup kepada mauqif,

Jom kita pergi minum air teh tarik, kawe belanja demo bayar.

09:47, Kuala lipis, Pahang.

Anonymous said...

Sdr Meli,
Ambo baco sokmo post2 demo. Nome blako hok demo tulis tentang Umno. Tadok so pun hok come ttg kerajaan pimpinan TGNA. Skrg baru kawe tau demo ni dulunya kerja dengan kerajaan Kelantan jugok spt Kiddafella (tok Syed). Jadi tak peliklah jika demo perangainya serupo tok syed tu jugak bila di luar kerajaan kelantan. Tau tau lah dan kawe raso setakat ni sajo.

pemudacakna said...

orang yang berhati busuk saja menyangka orang lain berhati busuk sepertinya...kalau tidak, masakan sanggup tuduh menuduh antara satu sama lain padahal sesuatu yang tidak diketahui betul atau salah...apakah ini satu sifat orang mukmin?

Mat Chuit said...

mari makan sup pung**ng b*lat depan masjid kg sireh. ajak seremo hak kaki makan, amba bayar.

melikapakjangak said...

Anonymous said...
Sdr Meli,
Ambo baco sokmo post2 demo. Nome blako hok demo tulis tentang Umno. Tadok so pun hok come ttg kerajaan pimpinan TGNA. Skrg baru kawe tau demo ni dulunya kerja dengan kerajaan Kelantan jugok spt Kiddafella (tok Syed). Jadi tak peliklah jika demo perangainya serupo tok syed tu jugak bila di luar kerajaan kelantan. Tau tau lah dan kawe raso setakat ni sajo.

November 2, 2010 7:19 PM

TUAN, KES SAYA BERBEZA DENGAN RAKAN SAYA KICKDEFELLA. BELIAU ORANG POLITIK, DATANG DARI UMNO DIIMPORT KE DALAM PAS. SAYA BUKAN ORANG PARTI POLITIK. SAYA MENCEBURI BIDANG KEWARTAWANAN SEJAK TAHUN 1979, TIGA TAHUN SELEPAS MEMBINA NAMA SEBAGAI PENULIS KRETAIF.

SAYA TEGUR KERAJAAN PAS SEMASA SAYA BEKERJA LAGI, BUKAN HANYA SELEPAS TIDAK BEKERJA KERANA ATAS KESEDARAN YANG PERLU TEGUR BILA SAYA TAHU APA SEBENARNYA PAS DAN KERAJAAN PAS.

SEBELUM KERJA DENGAN KERAJAN PAS, SAYA BANYAK BALUN UMNO. KALAU PERNAH BACA BUKU SAYA SEPERTI GARA-GARA ORANG PAS ORANG ISTANA MERANA, MENTERI BESAR BERKOPIAH MEMBAWA TUAH, NIK ADLI HERO BARU PERSADA POLITIK TANAHAIR, PANGLIMA JIHAD PAS, AMANAT TOK GURU, PARTI PILIHAN RAKYAT KELANTAN DAN LAIN-LAIN, TUAN BOLEH NILAI SIAPA SAYA.

NEGARA MENGAMALKAN DEMOKRASI. SEBAGAIMANA SAYA MENGHORMATI PANDANGAN DAN PENDIRIAN ORANG LAIN, SAYA JUGA BERHAK UNTUK MEMBINA PENDIRIAN DAN PANDANGAN SAYA SENDIRI, YANG PASTI SAYA TIDAK PERNAH DIBELI ATAU UNTUK DIBELI DALAM MEMBINA PENDIRIAN DAN PANDANGAN. ORANG PAS SOKONG PAS DENGAN ALASAN MEREKA, ORANG UMNO SOKONG UMNO ADA ALASAN MEREKA, SAYA TAK SOKONG MANA-MANA PARTI PUN KERANA ADA ALASAN SAYA SENDIRI.

matRempitKelantan said...

saudara lelaki perempuan,
- meli manusia ikhlas,tak percaya tanya dia bertapa banyak ikhlasnya beliau mungkin melebihi 2 kilo.

- meli penulis tanpa memihak kepada mana-mana parti politik, tak percaya bacalah tulisan beliau, sering memuji UMNO dan menghentam Tok Guru Nik Aziz.

- meli bukan sama dengan Kickdefella, tak percaya beliau tidak pernah perpaling tadah, tak percaya, beliau cuma pada mulanya berkerja dgn PAS separuh mati, setelah berhenti sokong UMNO hentam balik PAS.

Cuma yang satu betul benar, meli bukan hamba kepada Husam Musa, namun kickdefella adalah hantu raya peliharaan Husam.

Kuping Kufis Pejabat Pas said...

setelah berhenti sokong UMNO hentam balik PAS..................

Meli dah kata dia tegur Pas semasa bekerja dengan kerajaan Pas lagi, bukan selepas berhenti.

Buka mata dan buka minda supaya bila berjalan, tidak terkadas tersepak kaki sendiri.

kakiku@picituratjadi besi said...

meli .......
malah dah aku masuk blog demo, letih dah duk main hak tula, tapi aku nak tahu hak sebenar ...
siapa ENDE-ENDE HUSAM yang demo catat.
male sabtu ni, ada datuk orang kuat UMNO ajak kawe gi picit, dia nak bini muda no 3. Hari ahad balik semula ke KL.


Sungai terah 08.00mlm.

Anonymous said...

sdr meli,
Cuba demo perati semula komen-komen yg demo siarkan utk "sumpah Seorang Meli" ni. tadak satu pun yg kata demo seorang yang nuteral. Semua sahkan demo seorang pengampu Umno dan mulut lebih kurang Ust. M Nor yang kata TGNA adalah setan. Demo sah lebih kurang Kiddefella.

melikapakjangak said...

kakiku@picituratjadi besi said...
meli .......
malah dah aku masuk blog demo, letih dah duk main hak tula, tapi aku nak tahu hak sebenar ...
siapa ENDE-ENDE HUSAM yang demo catat.
male sabtu ni, ada datuk orang kuat UMNO ajak kawe gi picit, dia nak bini muda no 3. Hari ahad balik semula ke KL.

Sungai terah 08.00mlm.

TUAN KAKIKU!
SAYA TIDAK PERNAH MERINTIH DAN MENAGIS SUPAYA TUAN MENJENGOK BLOG SAYA DAN SAYA TIDAK AKAN TERISAK-ISAK KERANA TUAN TIDAK LAGI MENJENGOK BLOG SAYA. NAK LAYAR ATAU TIDAK ITU HAK PERIBADI TUAN. KALAU BLOG SAYA BOLEH MENYEBABKAN DARAH TINGGI TUAN BERTAMBAH TINGGI DAN BOLEH MENGGANGU KENORMAKAN DENYUTAN JANTUNG TUAN, SAYA NASIHATKAN JANGAN LAYARI BLOG SAYA. ADA KES-KES YANG LEBIH MEMBUATKAN ORANG PAS BASAH KUBAH OLEH PELUH SEJUK AKAN YANG CATATKAN.

November 3, 2010 4:59 AM


Anonymous said...
sdr meli,
Cuba demo perati semula komen-komen yg demo siarkan utk "sumpah Seorang Meli" ni. tadak satu pun yg kata demo seorang yang nuteral. Semua sahkan demo seorang pengampu Umno dan mulut lebih kurang Ust. M Nor yang kata TGNA adalah setan. Demo sah lebih kurang Kiddefella.

SDRA!
LAIN PADANG LAIN BELALANG. SOAL SAYA NITERAL ATAU TIDAK, TIDAK SAPO BOLEH KELI DALAM HATI SAYA. ITU ANTARA SAYA DENGAN ALLAH. SAYA TAHU SAYA AKAN MATI DALAM SEGALA APA YANG SAYA CATAT AKAN MENDATANGKAN PAHALA ATAU DOSA. TENTULAH SAYA MAHUKAN PAHALA.

SESIAPA PUN BOLEH MEMBUAT ANDAIAN DAN ANGGAPAN. INSYAALLAH SAYA TIDAK AKAN AMBIL HATI DAN SAYA SENTIASA MAAFKAN KERANA MASING-MASING TIDAK TAHU SEBAGAIMANA YANG SAYA TAHU. TEGRAN YANG BAIK SAYA AMBIL JADIKAN TELADAN MANAKALA YANG TIDAK BAIK SAYA JADIKAN SEMPADAN.

DOSA PENJENGUK DENGAN ALLAH KERANA SILAP TANGGAP DAN TOHAMAH LIAR TERHADAP SAYA, MINTA AMPUNLAH DENGAN ALLAH KERANA SAYA TIDAK BOLEH AMPUN ANDA BAGI PIHAK ALLAH.

November 3, 2010 8:21 PM

Melilau said...

Tuan Meli, kau bersumpah.... BINASALAH DIRI INI KALAU PERNAH DAPAT BALAK WALAUPUN HANYA SEBESAR TAHI MATA KUMAN ATAU APA-APA FAEDAH DIRI KERANA DIRI INI MENAGIH.

Ayat di atas bukanlah penafian kepada apa-apa yang aku tulis iaitu..... Semasa kerja dgn Kerajaan PAS Kelantan, Meli minta balak tak dapat. Itu sebab selepas berhenti dia jadi Gila UMNO.

Aku masih yakin kau bukan nutral dan kau Gila Umno. Kau berjiwa kacau. Kau manusia keciwa tak dapat habuan.

melikapakjangak said...

Tuan Melilau!
Saya berniaga kertas, penerbit akhbar mingguan, majalah bulanan dan buku, bukan taukeh sawmill. Nak buat apa minta balak. Saya bukan jenis makan balak atau abuk gergaji.

Tuan boleh semak dengan Jabatan Perhutanan atau dengan pihak yang berkaiatan. Nama syarikat saya Meli Mediaplus (Rong Chenak) Sdn Bhd, Meli Infomedia, Meli Mediaplus, Meli Industry, Melikraf dan Mak-Do-Nab Foods Industries. Boleh cek dengan ROC dan ROS, jenis perniagaan yang saya jalankan.

Semak dengan jabatan perhutanan, apakah pernah saya buat permohonan. Sepanjang saya bertugas selama 8 tahun dengan Urusetia, berapa kali saya ke pejabat MB dan exco atas nama urusan peribadi. Setahu saya semasa bertugas dengan Urusetia MB pun tak pasti sama ada saya orang kerajaan negeri atau orang press.

Kalau dikatakan keceawa agaknya betul, bukan kecewa tak dapat apa benda kerana saya tidak pernah minta apa-apa, malah ketika ikut rombongan MB ke Kemboja pun saya buat paspot guna wang sendiri, malah seminggu di sana saya tidak dibayar apa-apa pun kerana difahmkan sebagai pegawai kontrak saya tidak berhak buat sebarang tuntutan.

Saya kecewa kerana setelah masuk dalam kerajaan, saya dapati Pas dan Kerajaan Pas tidak sebagaimana yang saya gambar dan sangkakan. Mungkin saya akan terus puja Pas dan sokong Pas kalau saya tidak dibawa masuk ke dalam kerajaan Pas. Saya orang menulis, apa yang tidak betul saya kena tulis, tidak macam orang politik, salah tak salah kena setia pada parti. Tuhan kurniakan saya minat walaupun barangkali tanpa bakat dalam bidang tulis menulis ada tujuan dan hikmah. Dalam demikian ramai manusia, kenapa saya di antara segelintir manusia yang ditakdirkan jadi penulis dan ditakdirkan masuk dalam kerajaan Pas. Kenapa tidak penulis lain yang serbu kali lebih banyak ilmu amal dari saya. Tentu ada sebabnya. Antara sebab yang saya nampak adalah untuk melihat dan merasa sendiri, untuk saya kenali apa itu Pas dan keajaan Pas untuk kemudiannya dibuat teguran mana yang paptut.

Soal diterima atau tidak tguran saya, bergantung kepada sejauh mana pemilikan ilmu dan keupayaan membuat pertimbangan masing-masing. Saya tidak paksa semua orang setuju tetapi saya telah menunaikan tanggungjawab saya sebagai penegur. Saya juha tgur Umno, malah mana-mana pihak sekali pun yang dirasakan patut ditegur. Saya tegur melalui tulisan kerana saya penulis, bukan penceramah, apatah lagi untuk menegeru dari dalaman parti kerana saya bukan orang parti.

Mudah-mudahan Tuan berpuashati dan saya lebih suka kalau hujah saya dibalas hujah, jangan telan bulat-bulat, kalau tidak akan menjadi sia-sia otak dan akal yang dianugerahkan Allah. Otak berakal adalah untuk membuat pertimbangan supaya kita tidak mudah taksub dan memberhalakan sesiapa. Yang keramat dan berkuasa hanya Allah yang satu. Manusia sama-sama berak rumput mampus belaka.

melikapakjangak said...

Tuan Melilau!
Saya berniaga kertas, penerbit akhbar mingguan, majalah bulanan dan buku, bukan taukeh sawmill. Nak buat apa minta balak. Saya bukan jenis makan balak atau abuk gergaji.

Tuan boleh semak dengan Jabatan Perhutanan atau dengan pihak yang berkaiatan. Nama syarikat saya Meli Mediaplus (Rong Chenak) Sdn Bhd, Meli Infomedia, Meli Mediaplus, Meli Industry, Melikraf dan Mak-Do-Nab Foods Industries. Boleh cek dengan ROC dan ROS, jenis perniagaan yang saya jalankan.

Semak dengan jabatan perhutanan, apakah pernah saya buat permohonan. Sepanjang saya bertugas selama 8 tahun dengan Urusetia, berapa kali saya ke pejabat MB dan exco atas nama urusan peribadi. Setahu saya semasa bertugas dengan Urusetia MB pun tak pasti sama ada saya orang kerajaan negeri atau orang press.

Kalau dikatakan keceawa agaknya betul, bukan kecewa tak dapat apa benda kerana saya tidak pernah minta apa-apa, malah ketika ikut rombongan MB ke Kemboja pun saya buat paspot guna wang sendiri, malah seminggu di sana saya tidak dibayar apa-apa pun kerana difahmkan sebagai pegawai kontrak saya tidak berhak buat sebarang tuntutan.

Saya kecewa kerana setelah masuk dalam kerajaan, saya dapati Pas dan Kerajaan Pas tidak sebagaimana yang saya gambar dan sangkakan. Mungkin saya akan terus puja Pas dan sokong Pas kalau saya tidak dibawa masuk ke dalam kerajaan Pas. Saya orang menulis, apa yang tidak betul saya kena tulis, tidak macam orang politik, salah tak salah kena setia pada parti. Tuhan kurniakan saya minat walaupun barangkali tanpa bakat dalam bidang tulis menulis ada tujuan dan hikmah. Dalam demikian ramai manusia, kenapa saya di antara segelintir manusia yang ditakdirkan jadi penulis dan ditakdirkan masuk dalam kerajaan Pas. Kenapa tidak penulis lain yang serbu kali lebih banyak ilmu amal dari saya. Tentu ada sebabnya. Antara sebab yang saya nampak adalah untuk melihat dan merasa sendiri, untuk saya kenali apa itu Pas dan keajaan Pas untuk kemudiannya dibuat teguran mana yang paptut.

Soal diterima atau tidak tguran saya, bergantung kepada sejauh mana pemilikan ilmu dan keupayaan membuat pertimbangan masing-masing. Saya tidak paksa semua orang setuju tetapi saya telah menunaikan tanggungjawab saya sebagai penegur. Saya juha tgur Umno, malah mana-mana pihak sekali pun yang dirasakan patut ditegur. Saya tegur melalui tulisan kerana saya penulis, bukan penceramah, apatah lagi untuk menegeru dari dalaman parti kerana saya bukan orang parti.

Mudah-mudahan Tuan berpuashati dan saya lebih suka kalau hujah saya dibalas hujah, jangan telan bulat-bulat, kalau tidak akan menjadi sia-sia otak dan akal yang dianugerahkan Allah. Otak berakal adalah untuk membuat pertimbangan supaya kita tidak mudah taksub dan memberhalakan sesiapa. Yang keramat dan berkuasa hanya Allah yang satu. Manusia sama-sama berak rumput mampus belaka.

melikapakjangak said...

Tuan Melilau!
Saya berniaga kertas, penerbit akhbar mingguan, majalah bulanan dan buku, bukan taukeh sawmill. Nak buat apa minta balak. Saya bukan jenis makan balak atau abuk gergaji.

Tuan boleh semak dengan Jabatan Perhutanan atau dengan pihak yang berkaiatan. Nama syarikat saya Meli Mediaplus (Rong Chenak) Sdn Bhd, Meli Infomedia, Meli Mediaplus, Meli Industry, Melikraf dan Mak-Do-Nab Foods Industries. Boleh cek dengan ROC dan ROS, jenis perniagaan yang saya jalankan.

Semak dengan jabatan perhutanan, apakah pernah saya buat permohonan. Sepanjang saya bertugas selama 8 tahun dengan Urusetia, berapa kali saya ke pejabat MB dan exco atas nama urusan peribadi. Setahu saya semasa bertugas dengan Urusetia MB pun tak pasti sama ada saya orang kerajaan negeri atau orang press.

Kalau dikatakan keceawa agaknya betul, bukan kecewa tak dapat apa benda kerana saya tidak pernah minta apa-apa, malah ketika ikut rombongan MB ke Kemboja pun saya buat paspot guna wang sendiri, malah seminggu di sana saya tidak dibayar apa-apa pun kerana difahmkan sebagai pegawai kontrak saya tidak berhak buat sebarang tuntutan.

Saya kecewa kerana setelah masuk dalam kerajaan, saya dapati Pas dan Kerajaan Pas tidak sebagaimana yang saya gambar dan sangkakan. Mungkin saya akan terus puja Pas dan sokong Pas kalau saya tidak dibawa masuk ke dalam kerajaan Pas. Saya orang menulis, apa yang tidak betul saya kena tulis, tidak macam orang politik, salah tak salah kena setia pada parti. Tuhan kurniakan saya minat walaupun barangkali tanpa bakat dalam bidang tulis menulis ada tujuan dan hikmah. Dalam demikian ramai manusia, kenapa saya di antara segelintir manusia yang ditakdirkan jadi penulis dan ditakdirkan masuk dalam kerajaan Pas. Kenapa tidak penulis lain yang serbu kali lebih banyak ilmu amal dari saya. Tentu ada sebabnya. Antara sebab yang saya nampak adalah untuk melihat dan merasa sendiri, untuk saya kenali apa itu Pas dan keajaan Pas untuk kemudiannya dibuat teguran mana yang paptut.

Soal diterima atau tidak tguran saya, bergantung kepada sejauh mana pemilikan ilmu dan keupayaan membuat pertimbangan masing-masing. Saya tidak paksa semua orang setuju tetapi saya telah menunaikan tanggungjawab saya sebagai penegur. Saya juha tgur Umno, malah mana-mana pihak sekali pun yang dirasakan patut ditegur. Saya tegur melalui tulisan kerana saya penulis, bukan penceramah, apatah lagi untuk menegeru dari dalaman parti kerana saya bukan orang parti.

Mudah-mudahan Tuan berpuashati dan saya lebih suka kalau hujah saya dibalas hujah, jangan telan bulat-bulat, kalau tidak akan menjadi sia-sia otak dan akal yang dianugerahkan Allah. Otak berakal adalah untuk membuat pertimbangan supaya kita tidak mudah taksub dan memberhalakan sesiapa. Yang keramat dan berkuasa hanya Allah yang satu. Manusia sama-sama berak rumput mampus belaka.