Saturday, October 31, 2009

MUNCUK KEMBALI (470)

Orang politik kena punya pemikiran berskala besar

BERCANGGAH pendapat dan berbeza pandangan memang dibolehkan sebagaimana manusia dicipta oleh-Nya dalam pelbagai bentuk rupa, ras kepelbagai adat resam dan kebudayaan sebagai bukti bhawa wujudnya kepelbagaian.

Namun percanggahan pendapat dan perbezaan yang pelbagai sifatnya tidak seharusnya membabitkan kepada merubah-pinda atau menokok-tambah apa yang disuruh dan dilarang oleh Islam, oleh Allah dan Rasul-Nya. Apa yang disuruh dan dilarang itu sudah terkandung dan termaktub dalam al-Quran dan Hadis.

Antara tuntutan wajib ialah membina perpaduan, memelihara silatrur-rahim, malah sesama Islam walaupun berlainan bangsa, berbeza adat resam dan budaya serta tidak serupa bahasa pertuturan adalah bersaudara, umat Islam ibarat sebatang tubuh.

Membina dan memelihara perbpaduan bukanlah sesuatu yang setakat 'hendaklah' dilakukan tetapi ianya adalah suatu 'kewajipan'. Bila wajib wajah dan sifatnya, maka seandainya tidak melakukannya,maka ianya boleh membawa kepada kecederaan akidah, melukakan syahadah, iman dan takwa.

Oleh itu, pada saya, adalah sesuatu yang sangat anih dan luarbiasa apabila gagasan kerajaan perpaduan yang dicetuskan oleh Presiden Pas Dato' Seri Haji Hadi Awang yang diberi title 'tok guru' ditentang tanpa kompromi oleh Mursyidul Am Pas, Dato'Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga diberi titlel 'tok guru' oleh pendukung dan penyokong Pas.

Apakah kedua-duanya merujuk al-Quran dan Hadis yang berbeza atau kedua-duanya menterjemah dan mentafsir al-Quran dan Hadis mengikut selera dan kepentingan masing-masing, menjadikan kalangan yang tidak taksub dengan title ketok-guruan mereka keliru dan mempersoalkan title ketok-guruan mereka.

Islam melarang keras sikap berpecah belah, berpuak dan bersuku sakat sesama manusia, apatah lagi di kalangan sesama Islam. Menolak gagasan kerajaan perpaduan Pas-Umno bermakna menolak perpaduan dan pembinaan dan pemantapan silatur-rahim yang bukan sekadar disuruh tetapi diwajibkan oleh Islam untuk dilaksanakan.

Keengganan bekerjsama/kewujudan kerajaan perpaduan itu atas alasan apa sebenarnya. Apakah kerana Umno diaggap dianggotai oleh kalangan yang bukan Islam. Bukankah orang Umno jpun mengucap dua kalimah syahadah dan bersembahyang macam orang Pas juga. Kalau keislaman orang Umno ditolak, maka hukum mana digunakan dan bila masa dan ketikanya Allah dan Rasul-Nya menghalakan pengkafiran sesama sendiri.

Saya sependapat dengan Dr Asyraf Wajdi Dusuki bahawa sejak isu permuafakatan Pas-UMNO meletus hsil gagasan Presiden Pas sendiri, terlalu banyak suara-suara sumbang dan prejudis mempersoalkan kewajaran permuafakatan di antara dua parti Melayu-Islam terbesar iaitu UMNO dan Pas.

Tidak kurang juga yang berlagak bagaikan Tuhan seolah-olah mampu menerobos masuk jauh ke sudut hati manusia lantas mempersoalkan keikhlasan di sebalik kesedian dua parti untuk duduk berbincang.

Sedangkan sebagai orang Islam kita tidak ada pilihan melainkan wajib menyokong penuh segala usaha ke arah permuafakatan dan pertautan ukhuwah sesama Islam. Ini kerana tuntutan agama jelas mengisyaratkan bahawa penilaian tahap keimanan manusia diukur berasaskan kepada sejauh mana seseorang itu memartabatkan nilai persaudaraan sesama umat Islam.

Bila seorang yang kononnya intan tepilih pada abad ini kerana kehebatan ketokohan sebagai pemain hukum hakam berskala tinggi menentang keras gagasan perpaduan dari tokoh yang tidak kurang hebat dan tersohornya sebagai pemain hukum hakam, maka ianya kalau tidak segera menjalani proses 'taubat nasuha', saya yakin ia akan menyumbang kepada kecederaan parah akidah umat Islam di negara ini.

Kalangan yang menolak gagasan perpaduan, pada saya, secara tidak langsung menolak da menafikan firman Allah melalui ayat 10 surah Al-Hujurat yang bermaksud: "Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelagah) itu; dan bertawakallah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat''.

Isi kandungan al-quran tidak boleh ditolak atau dinafikan dengan tujuan apa sekali pun, kerana ianya akan membawa kepada kecederaan akidah. Ayat al-Quran itu sendiri releven hingga kiamat. Oleh itu sementara peluang taubat masih ada, marilah sama-sama kita bertaubat nasuha tentang salah faham betapa pentingnya jalinan perpaduan/kerjsama sesama Islam, termasuk kerasama Umno-Pas dlam konteks Malaysia.

Kita memang tidak dilarang berpolitik dan berparti politik yang merupakan sebahagian dari rempah ratus kehidupan tetapi dalam berpolitik kta kena berhati-hati dan jangan sekali-kali mengenepikan al-Quran dan Hadis dalam kegharahan mahukan lebih sokongan atau kerana mahu dilihat kita hebat dan tidak ada tokoh yang layak disetandingkan dengan kehebatan ketokohan kita.

Jadikan peringatan supaya sentiasa bersederhana dan berpada-pada sebagai panduan dalam melakukan apa juga perkara supaya kita tidak terlebih riak dalam apa yang kita cakap, apa yang kita buat, apa yang kita niat dan apa yang menjadi pendirian kita yang diistiqamahkanpula tidak sampai mencederakan akidah kita dan para pengikut kita.

Bagi saya, buku isu gagasan kerajaan perpaduan yang kononnya telah ditutup oleh mesyuarat khas Pas perlu dibuka semula dan perisytiharan penuupannya kena ditari bali. Membuka semula buku yang kononnya udah ditutup bukan seperkara yang payah kerana apa pun yang dibuat dan diputuskan oleh manusia tidak akan mutlak sifatnya.

Ingatlah daripada 27 juta rakyat negara ini, manusia Melayu Islam hanya ada 17 juta sahaja manakala yang bukan Melayu dan bukan Islamnya pula berjumlah 10 juta dengan pelbagai usaha sedag dilakukan oleh kalangan tertentu supaya nisbahMelayu Islam dengan Bukan melayu bukan Islam akan seimbang kalau pun tidak aka mengatasi jumlah Melayu Islam.

Kalau 17 juta itu dipecah-belahkan kesatu-paduannya oleh ketidak-samaan pendapat termasuk oleh perbezaan tanpa kompromi Umno-Pas atau dengan kemunculan banyak lagi parti-parti Melayu, tentulah mahu tidak mahu ianya melemahkan suara dan kekuatan Melayu Islam. Dalam berpolitik, bagi menentukan perolehan kuasa, ,hal-hal sebegini kena diberi perhatian serius.

Mahu menjadi orang politik kena berfikiran besar dan sentiasa advacne. Rugi besar kalau bepolitik secara jumud, lebih malang lagi kalau smata-mata kerana kemarukkan kuasa dan kemenangan parti sediri, maka sanggup dikeluarkan kata-kata atau melakukan perbuatan-perbuatan yang boleh mencederakan akidah untuk memastikan ketaksuban penyokong dapat dipertahankan yang meungkinkan parti kita menang tetapi masa depan bangsa dan agama terancam.

7 comments:

man said...

Abang lie yang budiman,

Pada hamba sebagai rakyat Terengganu Jati melihat sinario kerajaan perpaduan yang disarankan oleh Haji Hadi tidak kebih dari ada udang disebalik batu.

Terengganu di bawah kepimpinan MB Ahmad Said sedia maklum bercelaru tidak sebagaimana kepimpinan MB sebelum ini. Lantaran kekecelaruan tersebut, pada hamba PAS Terengganu tidak payah bekerja keras untuk memerintah Terengganu selepas PRU akan datang ditambah pula Kerajaan perpaduan oleh Haji Hadi merupaka SATU senjata untuk menarik penyukong UMNO yang tidak suka kepada MB yang ada sekarang.

INILAH DIKATAKAN KERAJAAN PERPADUAN HAJI HADI ADA UDANG DI SEBALIK BATU.

Panglima Perang Cyber said...

artikel ini sesuai jika ditambah artikel azlishukri tentang ulama yang jahat.

ia ada di sini : http://azlishukri.blogspot.com/2008/09/ulama-us-su-manusia-paling-bahaya-oleh.html

john said...

kepada yang masih berminat dengan kerajaan perpaduan yang telah ditutup buku jangan kecil hati. luahkanlah yang terbuku di hati tu. sesiapa pun berhak bagi pandangan tapi dah empunya badan tak sudi nok buat lagu mano?

kepada yang masih berharap untuk jadi tu ambo saran masuklah politik. kalu rasa kita berpengaruh masuk pas tak po. pas tu buleh kito pejuang kerajaan perpaduan. ni dok luar parti gak buleh gapo doh benda orang dah putuskan..sajo la...

kepado yang masih mengharap kerajaan perpaduan ambo raso tengok ulasan DR AISAR YEE DALAM SINAR HARIAN 1 NOV 2009. baco dan cubo fahami. hok tu lah hok ambo raso sebab tok jadinyo kerajaan perpaduan!

konek said...

Our current malay generation is racist now because they desperately want to hang on to privileges which I frankly believe it slowly causing the malay race to rot away and become a pathetic race on crutches dependent.

I think that malays are the most stupid idiots on earth - they might have big sized bodies bud in their heads, but they have puny brains.

Thus coming to the conclusion that they are the most stupid black blocks on earth - they are coloured black and stink like a garbage dump.

Does malays ever think twice about their religious? What if yours believe is not what you think!

You malays will rape anybody just for sexual pleasure. You didn't read about the malay who raped his own sister?

Not only that! They yell 5 times per day and expect to go to heaven! After committing so many sins like steal, rape, killing!

Malays are so stupid that deserve to be robbed by their own government. They in fact deserve to be raped as well. Maybe we were better off as British rule Malaysia after all.

Malays are jealous of Chinese, that is why they hate them. Americans are not jealous of Chinese, because they don't need tongkat. They buy a lot of Chinese goods. If they hate, they would have boycott the products. Bodoh!

Oh! Bodoh! Only blind man needs tongkat.

If Americans don't hate the malays, why is there so much bad press against Mahathir when he scolded the Americans? You malays are brainless and never read the newspaper. Everyday special rights here and there……….still like your tongkat so much!

You go to American embassy and see which country now is blacklisted? Did they blacklist Taiwan, Singapore, Hong Kong?

Even the Japanese look down upon the malays because they are just a bunch of fool, corrupt, lazy person who feed on the Chinese income tax for their existence.

The malays want to produce as many pig babies as they want, but doesn't teach them what is honesty, hardworking, civilisation!

vesewe said...

F***k Muslims and all malay pig in Malaysia.

I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

You malay pig are worse than a maggot. We need a leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are sodomy rapists, incest culprits, drug addicts.

Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys, or forages on the ground by your 4 legs to eat all the shit.

You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

I think the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

Worst, the minority in Malaysia has been systematically marginalized just to suppress them of their growth.

Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guess malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

Please get it into your pea-sized otak udang plastered with layers and layers of tahi babi encased in your kepala kayu that Malaysia belong to the Orang Asli who are the true bumis of the country.

Niffy pellmell malay pig are in fact pendatang haram who swam across the Melaka Strait illegally from Sumatra. They should be caught, given severe caning and deported back to their pig sties in Sumatra.

coolooc said...

Yes, a lot of non-malays in Malaysia are leaving this country. But what the hell, they (babiputras) don't care. They are happy that we leave.

I do agree with you of those mentioned, our country is stepping backward, we are loosing in all aspects and yet overdue and retarded ministers are still available on shelf. The ministers think that they are the only ones capable and qualified to be there and not replaceable, otherwise the country could collapse.

Looking at Afghanistan, Iran, Iraq likes looking at this country future. The well connected babiputras are getting richer. This government is spoon feeding the babiputras at this nation expense. I am sick of this country too.

My advise is let them rot in their own stew.

The Barisan government has achieved 0% in reversing the trend of racism.

While South Africa has disbanded racism through the government initiative after the global news onslaught, our government leaders are propagating FACISM and RACISM in every way.

In term of racism, we are the most uncivilised country in the world. Look into our neighbouring countries of Asia, they are advancing economically on a straight forward objective, for their citizens.

Whereas we are moving in deviationist path, widely off the international economic theory for the sole objective, of propelling the well being of a supreme race.

Mahathir era is over, then we have Badawi. Is he changing the trend? Not a single sign of it.

How about the future under Najib? Sad, sad. They have more camouflage in readiness.

Hey, you pathetic cow and all the babiputras who have the same feeling/thinking like them. You don't feel shame being spoon feed by government using the taxpayers money?

I guess all the protection policy make you all even more lazy and narrow minded and stupid. The majority of you once step out of the Malaysia soil will sure starve to death.

Hoy, I think you should try some pork meat once a while to make you more intelligent a bit. Look at around the world region, anti pork meat countries are mostly rippled with starving and war or worst, non-stop crying for government policy protection.

Fact is fact when you babiputras are stupid is always stupid - although it can be help by consistent protection and nourishment policy but the end result will not go far because the quality of gene is there.

Anonymous said...

Meli kata ... Keengganan bekerjsama/kewujudan kerajaan perpaduan itu atas alasan apa sebenarnya. Apakah kerana Umno diaggap dianggotai oleh kalangan yang bukan Islam. Bukankah orang Umno jpun mengucap dua kalimah syahadah dan bersembahyang macam orang Pas juga. Kalau keislaman orang Umno ditolak, maka hukum mana digunakan dan bila masa dan ketikanya Allah dan Rasul-Nya menghalakan pengkafiran sesama sendiri. ........

ADA KO AYAT / HADIS KO WAJIB UMNO? ... KALU BERSATU DGN ORANG LAIN SELAIN UMNO TAK BOLEH KO? ORANG ISLAM DLM PKR, PRM, PSM DAN DAP TU TAK MENGUCAP SPT UMNO KO? SETAHU SAYA BERSATU DGN ORG BERIMAN WAJIB TAK KIRA LE PARTI MANA.. DAN JIKA BEKERJASAMA DGN PKR DAN DAP HARAM KO? APA BEZA UMNO DGN DAP, PPP, GERAKAN, MCA, MIC, ... INILAH FIKIRAN BERSKALA 'BESAQ' UMNO .. DIA RASA DIRINYALAH HEBAT SEGALA2NYA ATAS DUNIA NI ... ADA KUASA, HARTA, ILMU, AGAMA, ... TAPI BILA NAK LAKSANA HUKUM HAKAM ISLAM .. HOK DULU LAWAN PALING HEBAT UMNOLAH DARI DULU SAMPAI LA NI .. CUTI AM HARI JUMAAT DIJOHOR, PERLIS DIHAPUSKAN.. MACCAM2 LAGI LAH.. TAPI NAK UNDI MELAYU .. UKHWAH LA, PERPADUAN LA, AGAMA LA , BANGSA LA .. CARI AYAT ALQURAN, HADIS NAK TUNJUK YG UMNO NI HEBAT ISLAM... MASA TOLAK HUDUD, HUKUM MURTAD, ISA-ZALIMKAN ORANG, TIPU UNDI, RASUAH, SELEWENG HARTA NEGARA, LULUS KASINO GENTING HILAND ... TAK PULAK PAKAI AYAT QURAN & HADIS.. NAK TIPU ORG RAMAI MACAM LE TUHAN NI BERSIFAT BUTA, TULI, BODOO.. UMNO PERLU MUHASABAH LE DIRI SEBELUM DOK KEJI ORANG LAIN ..